taas toi effu

Pinen käyttö screenissä

Tällä sivulla käsitellään pine-sähköpostiohjelman käyttöä yhdessä screenin ikkunassa. Useimmat kohdat ovat päteviä myös siinä tilanteessa, että pineä ajetaan yksin omassa ikkunassaan ilman screeniä.

Pine?

Pine on yksi sähköpostiohjelmien veteraaneista. Sen käyttöliittymä (kaikkine rajoituksineenkin) on säilynyt lähes muuttumattomana jo yli vuosikymmenen. Uudet ohjelmaversiot ovatkin olleet lähinnä löytyneiden tietoturva-aukkojen ja ohjelmointivirheiden paikkauksia. Merkkipohjainen käyttöliittymä asettaa varsin tiukat rajoitukset sille, miten ohjelmaa voidaan käyttää. Windows- ja Mac-ympäristöistä tuttua hiirellä kliksuttelua on pinessä turha odottaa. Vastineeksi saa nopean ja tiukasti standardeihin tukeutuvan sähköpostiohjelman, jossa on kuitenkin monipuoliset ominaisuudet ja jonka käytettävyys monessa tapauksessa hakkaa 6-0 graafiset kilpakumppanit. Jos pinekin tuntuu liian hienostelevalta pico-editorinsa ja muiden ominaisuuksiensa kanssa, on syytä tutustua myös mutt-sähköpostiohjelmaan, jossa yksinkertaisuus on kauneutta ajattelu on viety lähes äärimmilleen.

Pinen käynnistäminen screenissä

Pineä, kuten muitakaan ohjelmia ei periaatteessa tarvitse käynnistää kuin kerran screeniin. Seuraavassa on kuitenkin lähdetty siitä tilanteesta, että olet nyt ensimmäistä kertaa käynnistänyt screenin ja käynnistät pinenkin ensimmäistä kertaa. Olet siis kirjautunut edu.joroinen.fi:n, sanonut komentokehotteessa screen ja ohittanut screenin tervetuloilmoituksen painamalla välilyöntiä tai enteriä.

Käynnistetään nyt komentokehotteessa sähköpostiohjelma sanomalla pine [paina enter].

Pinekin näyttää ensimmäisellä kirjautumiskerralla tervetuliaisviestin, josta pääsee ohi muistaakseni enterillä tai esc-näppäimellä. Muulloin ensimmäinen ikkuna on allaolevan näköinen, ja siinä kysytään käyttäjätunnusta jolla sähköpostia halutaan lukea (esimerkissämme moodle). Hakasulkeissa näkyy aina se käyttäjätunnus, jolla järjestelmään on kirjauduttu. Jos halutaan käyttää tätä tunnusta, voidaan painaa enter-näppäintä.

Seuraavaksi pine kysyy salasanaa kyseiselle käyttäjätunnukselle:

Kirjoita salasana ja paina enter. Näkyviin tulee pinen päävalikko:

Painamalla I pääset saapuneiden viestien viestiluetteloon (INBOX), L-kirjaimella kansioluetteloon (esim. INBOX, sent-mail, saved-messages), A-kirjaimella osoitekirjaan ja C-kirjaimella kirjoittamaan uutta viestiä. Ikkunan alaosassa näkyvät korostettuina ne näppäimet, joilla voi antaa eri komentoja. Jos kirjaimen edessä on ^-merkki, se tarkoittaa että on painettava Ctrl-näppäintä yhtä aikaa kirjaimen kanssa (esim. ^X = Ctrl+X ... lähetä viesti). Lisätietoa pinen käytöstä esimerkiksi Jukka Korpelan Pine-pikaohjeesta


SISÄLTÖ

 taas toi effu