taas toi effu

PuTTY - ilmainen Win32 Telnet/SSH ohjelma

Lyhyt PuTTYn käyttöohje ja ohjeet salasanan vaihtamiseen pääteyhteyden kautta

PuTTY käynnistyy koulun tietokoneissa työpöydän 'telnet (ssh)'-pikakuvakkeesta...

Joroisten lukiossa ja yläasteella Puttyyn on tallennettu etukäteen edu.joroinen.fi:n yhteysasetukset - tuplaklikkaamalla edu.joroinen.fi - tekstiä ssh-yhteys avautuu.

putty

Yhteyden avauduttua, syötä käyttäjätunnuksesi (esim. jliik) paina enteriä, syötä salasana ja paina enteriä.

login

Jos kaikki meni oikein, pitäisi ruudun nyt näyttää tältä ja voit käynnistää esim. merkkipohjaisia sähköpostiohjelmia sanomalla kehotteeseen pine tai mutt ja painamalla enteriä. Irc-clienteistä on asennettu irssi (suomalaista työtä, ks. http://www.irssi.org).

prompt

Salasanan vaihtaminen PuTTYn kautta

Käyttäjätunnuksen saamisen yhteydessä saat myös ylläpidon asettaman salasanan. Se on syytä vaihtaa heti kun saat tunnukset itsellesi. Seuraavassa kuvataan miten se tapahtuu edu.joroinen.fi:ssä.

Salasanan vaihto tapahtuu kirjoittamalla komentokehotteeseen passwd (paina enter). Seuraavaksi kysytään nykyistä salasanaa, kirjoita se ja paina enter. Sitten syötät uuden salasanan, paina enter ja vielä toisen kerran ja taas painat enter. Jos kaikki meni hyvin, pitäisi ruudussa lukea nyt passwd: password updated successfully. Kirjoita vielä logout ja paina enter niin kirjaudut ulos järjestelmästä. Huomaa, että aina kun kirjoitat salasanaa ruutuu, kursori ei liiku eikä näytölle tulosteta merkkejä. Alla vielä esimerkki miltä tuo näyttää, kun käyttäjä foo muuttaa salasanansa:


passwd
Changing password for foo [käyttäjätunnus jota muutos koskee]
(current) UNIX password: [nykyinen salasana ja sitten enter]
Enter new UNIX password: [uusi salasana ja sitten enter]
Retype new UNIX password: [uusi salasana uudelleen ja sitten enter]
passwd: password updated successfully
foo@edu:~$ logout [paina enter, ja yhteys päättyy]


Millainen salasana?

Salasana ei saisi olla oikea sana millään kielellä. Se ei saa myöskään olla auton rekisterinumero, syntymäaika, lemmikin nimi tai mitään muutakaan, mikä on helposti pääteltävissä.

Salasanojen selvittämistä varten on kehitetty systemaattisia murtomenetelmiä ja haittaohjelmia. Tästä syystä salasana tulee myös vaihtaa säännöllisin väliajoin.

Salasanan tulisi olla koodimainen ja sisältää sekaisin numeroita, kirjaimia ja erikoismerkkejä - ei kuitenkaan skandeja merkkejä, eli ä-, ö- ja å-kirjaimia.

Salasanaa ei missään nimessä tule tallentaa tietokoneelle, ei mihinkään erilliseen tekstitiedostoon eikä silloinkaan, kun ohjelma kysyy, tallennetaanko salasana - haittaohjelmat ja vakoojat osaavat nuuskia eri ohjelmien salasanatietokantoja. Sitä ei saa myöskään kirjoittaa lapulle ja piilottaa näppäimistön alle. Ethän kirjoittaisi pankkikortin tunnuslukuakaan suoraan korttiin. Paras paikka säilyttää salasana on pitää se omassa muistissa. Kohtuullisen turvallisena pidetään myös vahvalla salauksella varustettua keepass-ohjelmaa.

Varsin hyvä salasana tulee, kun otat lauseen ja poimit sen jokaisesta sanasta yhden kirjaimen ja perään joku luku, joka ehkä liittyy lauseesen. Tällöin lause toimii samalla hyvänä muistisääntönä, eikä salasanaa edes tarvitse kirjoittaa paperille. Kannattaa tietysti tarkistaa lopputulos, ettei siitä vahingossa olekin muodostunut jokin sanakirjassa oleva sana tai vaikkapa oma nimesi.

Esimerkki:Lauseesta "Se oli synty Väinämöisen, rotu rohkean runojan kapehesta kantajasta, Ilmattaresta emosta." voisi muodostaa salasanan 'SosV3r2kIe.'.

Sanomattakin lienee selvää, että salasanaa ei saa koskaan kertoa/luovuttaa kenellekään.

Hyvässä salasanassa

  • on vähintään 8 merkkiä pitkä
  • on kirjaimia väliltä A-Z ja numeroita väliltä 0-9
  • voi olla myös erikoismerkkejä, isoja ja pieniä kirjaimia
  • ei ole helposti arvattava
  • ei ole käyttäjän etu- tai sukunimiä tai edes osia niistä
  • ei ole minkään kielen sanakirjasta löytyviä sanoja
  • ei ole käyttäjätunnusta edes osittain

Huomaa, että vaihtoehtoisesti voit lopettaa pääteyhteyden myös painamalla näppäinyhdistelmää [Ctrl+A-D] (Ctrl ja A yhtäaikaa, vapauta, paina D --> PuTTY sulkeutuu).

USEIDEN OHJELMIEN AJAMINEN PÄÄTEYHTEYDEN KAUTTA

Linux on aito moniajo- ja monen käyttäjän käyttöjärjestelmä. Monet käyttäjät haluavat pitää esim. sähköpostiohjelman ja irc-ohjelman käynnissä myös silloin, kun eivät ole kirjautuneena järjestelmään. Tätä tarvetta varten on kehitetty screen, jonka avulla voidaan ajaa ja jättää taustalle pyörimään useampia ohjelmia ilman että niitä tarvitsee käynnistää uudelleen joka kerta kun kirjaudutaan järjestelmään. Tutustu screenin käyttöön...


LINKIT

PuTTYn kirjoittajan nettisivut: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/
Lataa tuorein vakaa versio puttystä windows-käyttöön tästä.

Jos luet sähköpostisi esim. Outlook Expressin avulla, lue myös ohjeet SSH-tunnelin määrittämisestä POP3 sähköpostiohjelmalle. Jos et halua asentaa puttyä omalle koneellesi tai nettikahvilassa ei ole sitä käytössä, kokeile tätä - IE ja java, niillä pitäisi toimia./p>


SISÄLTÖ

 taas toi effu