taas toi effu

Millainen salasana?

Salasana ei saisi olla oikea sana millään kielellä. Se ei saa myöskään olla auton rekisterinumero, syntymäaika, lemmikin nimi tai mitään muutakaan, mikä on helposti pääteltävissä.

Salasanojen selvittämistä varten on kehitetty systemaattisia murtomenetelmiä ja haittaohjelmia. Tästä syystä salasana tulee myös vaihtaa säännöllisin väliajoin.

Salasanan tulisi olla koodimainen ja sisältää sekaisin numeroita, kirjaimia ja erikoismerkkejä - ei kuitenkaan skandeja, eli ä-, ö- ja å-kirjaimia.

Salasanaa ei missään nimessä tule tallentaa tietokoneelle, ei mihinkään erilliseen tekstitiedostoon tai ohjelmien salasanatietokantaan - haitta- ja vakoiluohjelmat osaavat nuuskia eri ohjelmien salasanatietokantoja. Salasanaa ei myöskään pidä kirjoittaa lapulle ja piilottaa näppäimistön alle. Ethän kirjoittaisi pankkikortin tunnuslukuakaan suoraan korttiin. Paras paikka säilyttää salasana on pitää se omassa muistissa.

Kohtuullisen turvallisena pidetään myös vahvalla salauksella varustettua keepass-ohjelmaa. Ohjelmaan tallennetut salasanat kryptataan käyttäen tämän hetken parhaimpia algoritmeja, joten salasanoihin pääsee käsiksi vain pääsalasanalla. Vaihtoehtoisesti voit luoda avainlevykkeen, jolloin salasanat näkee vain syöttämällä CD- tai diskettiasemaan luomasi avainlevykkeen. Keepassiakin käytettäessä pääsalasanan on oltava riittävän hyvä ja tietokannasta kannattaa pitää varmuuskopio useammassa paikassa. Lataa Keepass.

Varsin hyvä salasana tulee, kun otat lauseen ja poimit sen jokaisesta sanasta yhden kirjaimen ja perään joku luku, joka ehkä liittyy lauseesen. Tällöin lause toimii samalla hyvänä muistisääntönä, eikä salasanaa edes tarvitse kirjoittaa paperille. Kannattaa tietysti tarkistaa lopputulos, ettei siitä vahingossa olekin muodostunut jokin sanakirjassa oleva sana tai vaikkapa oma nimesi.

Esimerkki:Lauseesta "Se oli synty Väinämöisen, rotu rohkean runojan kapehesta kantajasta, Ilmattaresta emosta." voisi muodostaa salasanan 'SosVr3k2Ie.'.

Sanomattakin lienee selvää, että salasanaa ei saa koskaan kertoa/luovuttaa kenellekään.

Hyvässä salasanassa

  • on vähintään 12 merkkiä pitkä
  • on kirjaimia väliltä A-Z ja numeroita väliltä 0-9
  • voi olla myös erikoismerkkejä, isoja ja pieniä kirjaimia
  • ei ole helposti arvattava
  • ei ole käyttäjän etu- tai sukunimiä tai edes osia niistä
  • ei ole minkään kielen sanakirjasta löytyviä sanoja
  • ei ole käyttäjätunnusta edes osittain

MINKÄÄN PALVELUN TAI PALVELIMEN YLLÄPITO EI KYSY SINULTA SALASANOJA TAI KÄYTTÄJÄTUNNUKSIA SÄHKÖPOSTITSE TAI PUHELIMITSE!


 taas toi effu