taas toi effu

Screenin käytöstä

Useimmat linuxia pääteyhteyden kautta käyttävät ihmiset ajavat useita sovelluksia yhtäaikaa ja jättävät ne myös käyntiin istunnon loppumisen jälkeen. Kuinka tämä onnistuu...

Mikä ihmeen screen?

Lyhyesti: Screen on ohjelma, jonka avulla voidaan tehdä eräänlainen ikkunointi myös merkkipohjaisessa ympäristössä ja näin ajaa useita ohjelmia päällekkäin yhtä aikaa. Ohjelmat voi jättää myös käyntiin vaikka istunto lopetettaisiin. Useimmat ajavat esim. sähköposti- irc- ja news-ohjelmaa yhtäaikaa.

Screen voidaan ajatella eräänlaiseksi työpöydäksi ja jokaisen screenin ikkunan voidaan ajatella olevan eri aihetta käsittelevä vihko. Siirryttäessä screenin ikkunasta toiseen, siirrytään myös eri vihkoon. Esimerkki: työpöydälläsi (screen) on äidinkielen vihko (vim aine.html), matematiikan ohjelmointiharjoitus (vim Fibonacci.java), ja kirjeenvaihtosi (pine). Ensin kirjoitat äidinkielen ainettasi, sitten siirryt muokkaamaan ohjelmointiharjoitusta ja edelleen kirjoittamaan kirjettä ystävällesi... :)

Seuraavassa ohjeessa oletetaan, että olet jo muodostanut yhteyden palvelimelle esimerkiksi PuTTYn kautta.

PuTTY käynnistyy koulun tietokoneissa työpöydän 'telnet (ssh)' tai putty (ssh)-pikakuvakkeesta...

Seuraavaksi käynnistämme screenin ja luomme kolme ikkunaa screeniin käynnistäen samalla kolme eri ohjelmaa (pine-sähköposti, irssi irc-ohjelman ja vim-tekstieditorin).

Screenin käynnistäminen

Ennenkuin käynnistetään muita käytettäviä ohjelmia, käynnistetään screen. Kaikki haluamasi ohjelmat ajetaan screenin 'päällä'. Kirjauduttuasi järjestelmään sano komentokehotteessa screen ja paina enter.

Jos käynnistät screenin ensimmäistä kertaa, tulee näkyviin seuraava ruutu:

Paina välilyöntiä tai enteriä päästäksesi eteenpäin. Komentokehote näyttää nyt aivan samalta kuin olisit kirjautunut normaalisti linuxiin ja sanonut clear [enter]. Näkyvillä oleva ikkuna on kuitenkin screenin päällä oleva 'virtuaali-ikkuna'. Käynnistetään nyt komentokehotteessa sähköpostiohjelma sanomalla pine [paina enter].

Uusi ikkuna screeniin luodaan painamalla seuraava näppäinyhdistelmä: [Ctrl+A-C] (eli ensin ctrl+a ja sitten C). PuTTYn ikkunaan tulee taas tyhjä komentokehote. Käynnistetään tähän ikkunaan irc-asiakasohjelma sanomalla komentokehotteessa irssi [paina enter] .

Painetaan vielä kerran [Ctrl+A-C] ja käynnistetään kolmanteen ikkunaan tekstieditori vim muokkaamaan tiedostoa sivu.html sanomalla komentokehotteessa vim sivu.html [enter]

Jos olet menetellyt ohjeen mukaan, sinulla on nyt neljä ohjelmaa yhtäaikaa käynnissä yhdessä istunnossa (screen, pine, irssi ja vim) ja näistä kolmea ajetaan screenin päällä (pine, irssi ja vim). Ikkunoiden välillä liikkumiseen on useita vaihtoehtoja, mutta ehkä käyttökelpoisin niistä on käyttää näppäinyhdistelmää [Ctrl+A-N] (Ctrl ja A yhtäaikaa pohjaan, vapauta, paina N), jolloin screen siirtyy seuraavaan avoimeen screen-ikkunaan (tässä tapauksessa pine).

Oletetaan taas, että välituntisi loppuu juuri nyt, ja sinun pitää lähteä tunnille. Sähköpostin luku on kesken, ircissä on hyvät jutut menossa ja sivu.html:n muokkaus on kesken. Mitä teet? Lopetat kaikki ohjelmat ja lähdet tunnille? Jos käyttäisit windowsia, niin näin sinun täytyisi tehdä, mutta linux+screen yhdistelmällä voit jättää nämä kaikki "parkkiin" seuraavaa otollista ajankohtaa odottamaan. Paina [Ctrl+A-D] (Ctrl ja A yhtäaikaa pohjaan, vapauta, paina D), jolloin screen siirtyy taustalle kaikkine avoimine ohjelmineen. Painamalla uudelleen samaa näppäinyhdistelmää lopetat pääteyhteyden kokonaan.

Kun palaat jatkamaan istuntoa (eli kirjaudut uudelleen PuTTYn tai jonkun muun SSH-clientin avulla edulle) voit palauttaa edellisen istunnon sanomalla kirjautumisen...

... jälkeen komentokehotteessa screen -d -r (karkeasti suomennettuna, screen - irrota avoimet screen-sessiot ja kiinnitä uudelleen).

Yhteenveto screenistä

 • Screenin avulla voit ajaa useita ohjelmia pääteyhteyden kautta yhtäaikaa ja liikkua niiden välillä kuten graafisissa käyttöliittymissä [Alt+sarkain]-näppäinyhdistelmällä.
 • Jokainen screeniin luotu ikkuna on kuin oma työpöydällä oleva vihko: yksi vihko sähköpostia varten, yksi irkkaamista varten ja yksi esimerkiksi html-tiedoston muokkaamista varten.

Tärkeitä näppäinyhdistelmiä screenissä

 • [Ctrl+A-C] luo uuden ikkunan screeniin
 • [Ctrl+A-N] siirtää sinut seuraavaan avoimeen screen-ikkunaan
 • [Ctrl+A-K] 'tappaa', eli sulkee aktiivisen screen-ikkunan
 • [Ctrl+A-D] laittaa screen-session parkkiin, kaikki avoimet ohjelmat pysyvät käynnissä, kunnes palautat screen-istunnon seuraavan kirjautumisen yhteydessä

Yleisiä virheitä screenin käytön alkuvaiheessa

 • Screen-sessiota ei parkkeerata istuntoa lopetettaessa: [Ctrl+A-D]
 • Screen-sessiota ei osata palauttaa: screen -d -r [paina enter]
 • Käynnistetään useita screenejä päällekkäin
 • Screen lopetetaan ennen uloskirjautumista

Screenin edut pääteyhteyttä käytettäessä

 • Heti oikeat ohjelmat käytössä, ohjelmia ei tarvitse käynnistää uudelleen
 • Muutaman näppäinyhdistelmän ulkoluvulla saa rutkasti käytettävyyttä vastineeksi vaivoistaan
 • Useiden ohjelmien ajo yhtäaikaa jopa sujuvammin kuin graafisissa käyttöjärjestelmissä

SISÄLTÖ

 taas toi effu